90 jaar doorploeteren

Vandaag is mijn vader jarig. Hij is 90 geworden. Hij is de fijnste vader die je je maar kunt voorstellen. Hij deed en doet nog steeds zijn best om mijn broers en mij te helpen de dingen te doen die we willen doen, zonder ons daarbij een bepaalde kant op te sturen. 

Het verbaast mij eigenlijk niet dat hij zo oud wordt, want hij ploetert rustig voort. Dat is misschien wel zijn levensmotto. En dat is denk ik het enige wat we kunnen doen. Zijn motto drong hij ons niet op, maar hij toonde het door zijn gedrag. 

Bijvoorbeeld toen Maarten, mijn broer, had gespaard voor een zeilbootje. Maarten en ik hadden de boot op het land gehaald om hem met een verfbrander helemaal kaal te halen en opnieuw te lakken.

Daarna legden we hem samen met mijn vader in het water om lekker te gaan zeilen. We waren heel tevreden in die prachtig gelakte boot. Maar toen we na een week weer wilden gaan zeilen, troffen we de boot helemaal vol met water. Het bleek dat het hout uitgedroogd was doordat de boot een tijd op het land gelegen had. Hierdoor waren er kieren ontstaan bij de naden waardoor het water naar binnenkwam.

Maarten en ik dachten dat we alles verknald hadden en dat we het lekke mandje moesten opgeven. De hele boot leeghalen leek onbegonnen werk, maar mijn vader pakte een hoosblik en begon rustig te hozen. We moesten hem wel meehelpen en natuurlijk was het veel werk, maar we kregen de boot uiteindelijk leeg. We stopten de kieren zoveel mogelijk dicht en gingen zeilen.

De week erna vonden we de boot weer vol met water. Niet alle kieren bleken goed dicht te zitten. Mijn vader begon direct weer vol goede moed te hozen. En zo ging het elke week. We hebben de boot uiteindelijk nooit meer helemaal waterdicht gekregen, maar er stond wel steeds minder water in. En ondertussen zeilden we met veel plezier.  

Dat is dus de belangrijke levensles die ik van mijn vader heb geleerd. Je moet elke dag doorploeteren. Het komt nooit helemaal goed, al gaat het wel steeds een beetje beter. Dat is het hoogst haalbare, maar dat is al heel wat. 

Frank Meester is buitengewoon afdelingshoofd van BURO FLUDO.
Hij bedenkt manieren om met behulp van de filosofie
het leven iets minder ellendig te maken.

Elke week versgetypte levenstips ontvangen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbriefWil je meer BURO FLUDO?
Misschien is een cursus dan iets voor jou!

Nieuw: De BURO FLUDO kadobon!

Wist je dat je nu ook een proefles kunt doen? Je kunt je aanmelden op de cursussenpagina

Opvoedboeken

Samen met Stine Jensen schreef ik twee opvoedboeken. Één voor ouders: De opvoeders. wat de filosofie de schipperende ouder kan leren en één voor kinderen: Hoe voed ik mijn ouders op? Een boek vol tips waarmee kinderen hun onopgevoede ouders een beetje kunnen helpen. Je vindt de boeken op de leuke dingen-pagina.

Vraag het Frank

Heb je een filosofische vraag? Dan kun je die aan mij stellen. Stuur me een berichtje via de contactpagina. Wie weet behandel ik je vraag in een van mijn vlogs.