We zouden niets waarnemen als we geen vooroordelen hadden

Een open blik. Onbevooroordeeld in het leven staan. Wie wil dat niet? Ik zou het ook graag willen, maar ik vrees dat het niet kan. Zonder (voor)oordelen zouden alle indrukken als een grote brij op je af komen en zou je knettergek worden. Door die vooroordelen orden je de wereld. Je stopt je indrukken in categorieën, je vindt dit belangrijk en dat niet, en op die manier geef je betekenis aan wat er op je afkomt. 

Stray Cats

In het begin van de jaren 80 keek ik wel eens naar het muziekprogramma Toppop. Toen ik in dat programma voor het eerst de Stray Cats zag, was ik erg onder de indruk van deze Amerikaanse band. Niet alleen van hun muziek, maar ook van hun verschijning. Het trio speelde stevige rockabilly. Dit was echt eens wat anders dan die softe jaren 80-muziek van popgroepen als Duran Duran en Spandau Ballet. Bovendien zagen deze Stray Cats er fantastisch uit. Ze hadden alle drie enorme vetkuiven. Ze waren een soort Elvis Presley 2.0. Daar staken de mannen van Duran Duran en Spandau Ballet heel gladjes bij af.

Maar toen ik onlangs een afbeelding zocht van de Stray Cats op internet, zag ik nauwelijks verschil met het uiterlijk van andere bands uit die tijd. Wat was eigenlijk het verschil met Duran Duran? Zelfde lijntjes onder de ogen, zelfde getoupeerde haar.

Hoe kan het nou dat ik die overeenkomst in de jaren 80 niet zag? Ik denk dat de jaren 80-elementen toen voor mij neutraal waren. Ze vielen mij niet als bijzonder op. Die pasten zo goed in mijn jaren 80-perspectief, dat ik ze wel zag, maar ze als doodnormaal waarnam, niet als bijzonder. Door mijn blik van die tijd vielen mij slechts de jaren 50-elementen op. Want die weken af van wat normaal voor mij was.

Stray Cats

Duran Duran

De wereld verschijnt op een bepaalde manier door de vooroordelen die we hebben. Het Stray Cats-effect maakt duidelijk dat waarnemen nooit neutraal is. Dat betekent niet dat vooroordelen altijd goed zijn, maar wel dat ze noodzakelijk zijn om te kunnen leven.

Frank Meester is buitengewoon afdelingshoofd van BURO FLUDO.
Hij bedenkt manieren om met behulp van de filosofie
het leven iets minder ellendig te maken.

Elke week versgetypte levenstips ontvangen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbriefWil je meer BURO FLUDO? Misschien is een cursus dan iets voor jou!

Nieuw: De BURO FLUDO kadobon!