Tot welke categorie behoor jij?

Volgens mij zijn er vier soorten schrijvers:
1 Zij die met hun werken hun eigen manier van leven rechtvaardigen,
2 Zij die beschrijven hoe ze zouden moeten leven (maar het lukt niet),
3 Zij die hun eigen ellende zo relativerend en komisch kunnen verwoorden dat je als lezer vermoedt dat ze het wel redden (terwijl dat vaak niet zo is).
4 De vierde categorie heb ik voor de zekerheid ingelast: dat zijn schrijvers die niet in een van de drie andere categorieën vallen. Ik kan er zo snel niet eentje bedenken.

Van die eerste categorie wel. Ik denk aan Gerard Reve of Herman Brusselmans. Ze gebruiken hun intelligentie niet om de wereld beter te maken (of misschien toch wel een beetje, want je moet vaak erg lachen om hun briljante kromme redeneringen), maar om de wereld zoals die is te rechtvaardigen. Psycholoog Dan Ariely zou het grootste deel van hun werk waarschijnlijk rationalisaties noemen. Dat zijn een soort theorietjes die je bedenkt om je eigen gedrag, dat vaak niet door de beugel kan, toch goed te praten. We doen dat denk ik allemaal wel in meer of mindere mate.

Tot de tweede categorie behoort bijvoorbeeld de Duitse filosoof Arthur Schopenhauer. Schopenhauer beschrijft de ellende van het leven. We leven volgens Schopenhauer in de slechts mogelijke wereld. Als de wereld nog een stapje slechter was, zou hij überhaupt niet bestaan. Wat is de oplossing die Schopenhauer biedt? Je onthechten. Probeer ascetisch te leven. Trek je terug uit die mallemolen. Ga niet met andere mensen om. Geef je hang naar roem en succes op. Schopenhauer had dat zelf waarschijnlijk graag gedaan, maar het lukte hem niet. Hij kon het niet hebben dat zijn eigen werk geen succes had en werd teveel gedreven door zijn eigen seksuele drift.

En dan de derde categorie. Ik denk aan de dichter Piet Paaltjens of de toneelschrijver Magne van den Berg (foto). Hun teksten zijn ontzettend grappig. Ze gaan over hun eigen ellende. Doordat ze er zo grappig over kunnen schrijven, krijg je de indruk dat ze genoeg afstand van zichzelf hebben om het niet zo serieus te nemen. Maar dat is dus echt de vraag. Piet Paaltjens pleegde uiteindelijk zelfmoord.  

Tja, en wie behoren tot die vierde categorie? Ik weet het niet precies. Misschien kun jij iemand bedenken? Deze vier categorieën gaan trouwens misschien niet alleen voor schrijvers op, maar voor alle mensen. Tot welke categorie behoor jij?

 

Foto: Caroline Bijl

Frank Meester is buitengewoon afdelingshoofd van BURO FLUDO.
Hij bedenkt manieren om met behulp van de filosofie
het leven iets minder ellendig te maken.

Elke week versgetypte levenstips ontvangen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbriefWil je meer BURO FLUDO?
Misschien is een cursus dan iets voor jou!

Nieuw: De BURO FLUDO kadobon!

Wist je dat je nu ook een proefles kunt doen? Je kunt je aanmelden op de cursussenpagina

Opvoedboeken

Samen met Stine Jensen schreef ik twee opvoedboeken. Één voor ouders: De opvoeders. wat de filosofie de schipperende ouder kan leren en één voor kinderen: Hoe voed ik mijn ouders op? Een boek vol tips waarmee kinderen hun onopgevoede ouders een beetje kunnen helpen. Je vindt de boeken op de leuke dingen-pagina.

Vraag het Frank

Heb je een filosofische vraag? Dan kun je die aan mij stellen. Stuur me een berichtje via de contactpagina. Wie weet behandel ik je vraag in een van mijn vlogs.