Over het inconsequentialisme van Milouska Meulens

Boter, kaas noch eieren is een documentaire over presentatrice Milouska Meulens en haar veganisme. Ze vertelt erin dat ze besloot veganist te worden toen ze haar eerste kindje kreeg. Ze zag dat mooie, pure wezentje en vond het opeens heel slecht voelen om daar iets dierlijks als worst in te gaan stoppen.

Ze ziet haar veganisme dus niet alleen als een manier van leven die beter is voor de wereld (minder dierenleed, beter voor het klimaat), maar ook voor zichzelf en haar kinderen (gezonder).

De documentairemakers nemen haar mee naar een medisch centrum dat bloedonderzoek doet naar tekorten aan vitaminen en andere essentiële stoffen. Dat is een heel emotioneel moment voor Meulens. Het idee dat ze tekorten zou hebben opgebouwd door haar manier van leven, kan ze eigenlijk niet goed verdragen. Dan zou ze het al die tijd verkeerd hebben gedaan, zegt ze.

Ik verbaasde me over haar frustratie. Waarom vond ze dat zo erg? Ze heeft dan toch niet alles verkeerd gedaan? Waarom test ze niet gewoon of er tekorten zijn en als dat zo is slikt ze de ontbrekende stoffen bij? De enige reden die ik kan bedenken is haar overtuiging dat veganisme iets puurs en zuivers is, dat helemaal goed is. Het is een soort geloof, een oplossing voor alles.  

Nu wankelt dat geloof. Het is lastig te verdragen dat er geen perfecte oplossingen zijn, dat elke oplossing halfbakken is en om een voortdurend schipperen vraagt. Er is geen consequente manier van leven die helemaal goed is. Dit is precies het thema van mijn nieuwe boek Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen. Pleidooi voor inconsequentie.

Het besef dat het nooit helemaal lukt, kan namelijk ook fijn zijn. Dan hoef je minder kritisch naar jezelf te zijn in je pogingen vat te krijgen op het leven. Die pogingen lukken niet helemaal, maar dat zou ook niet kunnen. Het blijkt dat wat goed is voor het ene (vee) soms niet zo goed voor het andere (jouw gezondheid). En daar moet je een beetje tussen schuiven.

Het enige wat je kunt doen is steeds weer proberen om een optimum te vinden, het best haalbare. Dat lijkt mij in dit geval: doorgaan met veganisme, maar wel vitaminen B12 bij slikken. Want daar bleek ze inderdaad een tekort aan te hebben, zoals trouwens 80 procent van de veganisten die niet bij slikt.

Gelukkig is dat ook wat ze besluit te doen. Aan het einde van de documentaire belt ze met haar vriend over de uitslag van het onderzoek. ‘B12 bij slikken en af en toe een eitje’, zegt ze. Ze is nu toch blij met de wending die het genomen heeft. Ze beseft dat ze zich ook steeds slechter begon te voelen door haar tekorten en nu kan ze een ‘happy veggie’ worden. Ze legt zich dus neer bij het feit dat de perfecte manier van leven voor alles en iedereen gewoon niet bestaat. Ze is een beetje meer een inconsequentialist geworden.

14 september verschijnt Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen. Pleidooi voor inconsequentieAls je het boek nu reserveert en mij je betaalbewijs mailt (info@burofludo.nl), krijg je de cursus Hoe word ik een inconsequentialist voor 10 euro in plaats van 39 euro! Deze cursus komt gelijk met het boek op 14 september uit.

Frank Meester is buitengewoon afdelingshoofd van BURO FLUDO.
Hij bedenkt manieren om met behulp van de filosofie
het leven iets minder ellendig te maken.

Elke week versgetypte levenstips ontvangen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief



Wil je meer BURO FLUDO?
Misschien is een cursus dan iets voor jou!

Nieuw: De BURO FLUDO kadobon!

Wist je dat je nu ook een proefles kunt doen? Je kunt je aanmelden op de cursussenpagina

Opvoedboeken

Samen met Stine Jensen schreef ik twee opvoedboeken. Één voor ouders: De opvoeders. wat de filosofie de schipperende ouder kan leren en één voor kinderen: Hoe voed ik mijn ouders op? Een boek vol tips waarmee kinderen hun onopgevoede ouders een beetje kunnen helpen. Je vindt de boeken op de leuke dingen-pagina.

Vraag het Frank

Heb je een filosofische vraag? Dan kun je die aan mij stellen. Stuur me een berichtje via de contactpagina. Wie weet behandel ik je vraag in een van mijn vlogs.