Rusland als redder van Europa

Lang dacht ik dat Vladimir Poetin een geslepen strateeg was en dat je zijn wonderlijke buitenlandse politiek, net als bij veel andere leiders, moest zien als slimme binnenlandse politiek.

Maar nu ben ik, en velen met mij, gaan twijfelen. Wat is er strategisch aan deze inval in Oekraïne? De halve wereld keert zich tegen Rusland – zelfs bondgenoot China toont zich niet enthousiast –, en slimme binnenlandse politiek lijkt het ook niet: een groot deel van de Russen staat niet achter deze oorlog tegen een broedervolk. Als het effect van de sancties steeds beter voelbaar wordt, zal dat deel waarschijnlijk alleen maar groter worden.

In dit licht is het verleidelijk om Poetin te zien als een doorgedraaide, gevaarlijke gek. En dat is ook wat je in de (sociale) media steeds meer leest. Zelfs De Groene Amsterdammer kopte: ‘Vladimir Poetin groeide langzaam maar zeker uit tot een machtswellustig monster’.

En zo beland je al snel in een simplistisch wereldbeeld van rationele ‘goeden’ (het Westen) en irrationele ‘slechten’ (Rusland). Zonder deze oorlog en de rol van Rusland daarin goed te willen praten, is het denk ik verstandig om een poging te doen Poetin te begrijpen en hem niet alleen weg te zetten als een gestoord monster.

Misschien kan het helpen om daarvoor het werk van de 19de-eeuwse Russische schrijver Fjodor Dostojevski te lezen. Kijk eens naar de laatste zinnen van zijn grote roman De Idioot: ‘Maar we hebben ons genoeg het verstand op hol laten brengen, nu wordt het tijd ons verstand te gaan gebruiken. En dat hele gedoe hier, […] en heel dit Europa van u, is niets anders dan een illusie…’

Niet alleen in De Idioot, maar in veel van zijn boeken – Misdaad en Straf, De Gebroeders Karamazov vind je passages die tegen het Westen en de westerse decadentie zijn gericht.

Ooit was Dostojevski zelf een aanhanger van die westerse opvattingen. Hij werd ervoor gearresteerd en moest naar Siberië. Later ging hij naar het Westen om die ideeën beter te leren kennen. Hij kwam er achter dat westerlingen hun mond vol hadden van broederschap, terwijl in werkelijkheid iedereen vooral op zichzelf was gericht.

Dostojevski moest niets meer hebben van al die westerse stromingen als rationalisme, empirisme, utilitarisme, nihilisme en feminisme. Volgens hem was het aan Rusland en de Russisch-orthodoxe kerk Europa te redden. Ook Poetin kwam na enkele jaren in Europa tot de conclusie dat het hier een bron van gevaarlijke ideeën is. En ook Poetin heeft de banden met de kerk aangehaald en sindsdien strijden ze samen tegen al die oude ismen, en ook nog tegen wat nieuwe, zoals queerisme en wokeïsme. Zou Poetin denken dat hij Europa aan het redden is?

Hoe kunnen we Poetin beter begrijpen? Heb je ideeën daarover? Laat het me weten: info@burofludo.nl

Frank Meester is buitengewoon afdelingshoofd van BURO FLUDO.
Hij bedenkt manieren om met behulp van de filosofie
het leven iets minder ellendig te maken.

Elke week versgetypte levenstips ontvangen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief



Wil je meer BURO FLUDO?
Misschien is een cursus dan iets voor jou!

Nieuw: De BURO FLUDO kadobon!

Wist je dat je nu ook een proefles kunt doen? Je kunt je aanmelden op de cursussenpagina

Opvoedboeken

Samen met Stine Jensen schreef ik twee opvoedboeken. Één voor ouders: De opvoeders. wat de filosofie de schipperende ouder kan leren en één voor kinderen: Hoe voed ik mijn ouders op? Een boek vol tips waarmee kinderen hun onopgevoede ouders een beetje kunnen helpen. Je vindt de boeken op de leuke dingen-pagina.

Vraag het Frank

Heb je een filosofische vraag? Dan kun je die aan mij stellen. Stuur me een berichtje via de contactpagina. Wie weet behandel ik je vraag in een van mijn vlogs.