Dat is mijn voornemen voor 2021

Voel jij je ook schuldig, omdat je eigenlijk meer wilt doen tegen de opwarming van de aarde? En neem je je voor om het in 2021 echt beter aan te pakken? Maar hoe doe je dat dan? Hoeveel is genoeg? Want je wilt ook een leuk leven leiden, af en toe reizen als dat weer mogelijk is, mooie spullen kopen, ga zo maar door. Hoe kun je een manier vinden om in 2021 met een gerust hart te gaan slapen?

Goed nieuws: daarvoor heb ik een oplossing, namelijk: de Meester-methode. Volgens deze methode is het heel goed mogelijk om het milieu niet te veel te belasten en toch een leuk leven te leiden.

De Meester-methode is alleen niet door mij bedacht, maar door mijn broer, Maarten Meester. In zijn boek: De Meester-methode, de makkelijkste manier om te stoppen met milieuvervuilen legt hij uit dat als je zuinig leeft om het milieu te ontzien, je ook weinig geld uitgeeft. En dat betekent weer dat je minder hoeft te werken en dus meer tijd overhoudt om dingen te doen die je leuk vindt.

Daar komt nog bij dat als je geen kilo’s vlees eet, de auto laat staan en gaat fietsen of wandelen en alleen maar verse, biologisch geteelde producten eet, je er ook nog eens bijzonder slank, gezond en fris gaat uitzien.

Je kunt volgens de Meester-methode ook nog best leuke dingen doen die misschien niet 100 % de beste keuzes zijn voor het milieu, zolang je het niet teveel doet. Alleen, wat is dan de juiste maat? Daarvoor kun je naar de website van het Wereld Natuurfonds. Je kunt daar een test doen waarmee je jouw ecologische voetafdruk meet. Je vult van alles in, van je energie -en autogebruik, tot je je vlieguren.

Uiteindelijk rolt er een getal uit. Als je onder de één aarde uitkomt hoef jij je geen zorgen te maken. Als iedereen dat zou doen, dan zou er al een wereld gewonnen zijn. Helaas doet niet iedereen dat. Nederlanders gebruiken gemiddeld ruim drie aardes per persoon.

Het is al geweldig als je onder één aarde uitkomt, maar meelopen in een klimaatmars kan natuurlijk nooit kwaad.

Het kan natuurlijk dat je, ondanks dat je onder één aarde zit, toch nog steeds gestrest bent, omdat je beseft dat jij in je eentje wel goed bezig bent, maar dat het een druppel op een gloeiende plaat is.

Besef dan dat onze planeet over vier miljard jaar sowieso ten onder gaat. Dat betekent dan weer niet dat je er daarom maar lekker op los kunt vervuilen. Dat is een beetje alsof je iemand hebt vermoord en verwacht dat je niet wordt veroordeeld omdat deze persoon uiteindelijk toch dood gaat.

Frank Meester is buitengewoon afdelingshoofd van BURO FLUDO.
Hij bedenkt manieren om met behulp van de filosofie het leven iets minder ellendig te maken.

Elke week versgetypte levenstips ontvangen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbriefWil je meer BURO FLUDO? Misschien is een cursus dan iets voor jou!

Nieuw: De BURO FLUDO kadobon!