Het ecologisch conservatisme van Roger Scruton

Donderdag sprak ik met de Vlaams-Poolse filosoof Alisja Gescinska over haar twee jaar geleden overleden goede vriend Roger Scruton. Scruton was waarschijnlijk de belangrijkste conservatieve filosoof van zijn tijd.

En hoewel ecologie meestal een onderwerp van links is, was deze Britse conservatieve denker juist erg bezorgd over de toestand van onze planeet. De redding zou volgens hem niet van de politiek moeten komen, niet van Europa of van welke grote overkoepelende instantie dan ook, maar van onderaf, van ons dus.

Het begint ermee dat wij ons verantwoordelijk gaan voelen voor ons eigen plekje, voor onze tuin, onze straat, onze gemeente. En wat binnen dat lokale het goede is om te doen, hangt volgens Scruton vervolgens samen met het schone, want hij was in de eerste plaats een estheet.

Met je buurtbewoners moet je namelijk beslissen wat mooi is om zo samen die omgeving vorm te geven. Daar moet je gesprekken over voeren waarin je elkaars oordeel vergelijkt of zelfs betwist. Dat soort gesprekken worden volgens Scruton te weinig gevoerd omdat we de indruk hebben dat over smaak niet valt te twisten, maar er valt volgens Scruton juist wel over te twisten.

We zien het esthetisch oordeel te veel als iets puur subjectiefs dat je overkomt. Je hoort muziek, je ziet een schilderij of je wandelt door de natuur en pats boem je vindt het mooi of lelijk en verder valt er niet zoveel over te zeggen. Maar zo gaat het in werkelijkheid niet volgens Scruton.

Net als over de waarheid of het goede, moeten we reflecteren over het schone om tot een oordeel te komen. Om te komen tot waarheid moet je in je denken regels volgen, maar voor wat mooi is zijn geen vaste regels. Die oordeelregels moet je als ware tijdens het oordelen vormen.

Als je naar een schilderij kijkt gaat het er bijvoorbeeld niet om of je de kleuren toevallig mooi vindt, maar of je het geheel van de compositie met die kleuren goed bij elkaar vindt passen. Daar kun je over reflecteren en vervolgens je oordeel vellen. Of wanneer je naar muziek luistert, beslis je niet al na enkele noten of je die mooi vindt of niet, nee je probeert de melodie te volgen en kijkt zo of de tonen goed bij elkaar passen.

Zo moet je het ook met je buurtbewoners hebben over of de straat mooi is en welke nieuwe elementen eventueel toegevoegd moeten worden. Daarbij gaat het er dus niet om of jij toevallig van blauwe lantaarnpalen houdt, maar meer of die goed passen in het geheel van de straat.

Scruton denkt dat ook als het over het schone gaat er uiteindelijk een objectief oordeel mogelijk is. Ik weet niet of ik het met hem eens ben, maar intuïtief begrijp ik hem wel. Want als ik iets heel mooi vind, dan denk ik eigenlijk dat iedereen dat mooi zou moeten vinden. En als iemand het niet mooi vindt, dan heb ik de indruk dat deze persoon het nog niet goed begrijpt.

Hoe het ook zij, het gaat hem vooral om dat gesprek waarin mensen op lokaal niveau met elkaar bespreken hoe ze de omgeving mooi en goed kunnen maken door regels te vormen aan de hand waarvan ze kunnen oordelen.

Als een echte conservatief wil hij beginnen bij de bestaande lokale tradities. Daarom is hij niet tegen het eten van vlees, wel tegen het eten van vlees dat van een megastal komt, hij is niet tegen landbouw, maar tegen grootschalige monocultuur. Ga zo maar door.

Deze lokale aanpak klinkt sympathiek (niet voor de dieren die opgegeten worden). En inderdaad moeten we oppassen met grootschalige oplossingen van bovenaf. Die geven vaak weer onvoorziene nieuwe problemen. Alleen vraag ik me af of het niet te laat is en we de huidige milieucrisis alleen nog kunnen oplossen met grote politieke oplossingen van bovenaf. Misschien is het daarom tijd voor een nieuwe politieke partij: Groen Rechts.  

Frank Meester is buitengewoon afdelingshoofd van BURO FLUDO.
Hij bedenkt manieren om met behulp van de filosofie
het leven iets minder ellendig te maken.

Elke week versgetypte levenstips ontvangen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief



Wil je meer BURO FLUDO?
Misschien is een cursus dan iets voor jou!

Nieuw: De BURO FLUDO kadobon!

Wist je dat je nu ook een proefles kunt doen? Je kunt je aanmelden op de cursussenpagina

Opvoedboeken

Samen met Stine Jensen schreef ik twee opvoedboeken. Één voor ouders: De opvoeders. wat de filosofie de schipperende ouder kan leren en één voor kinderen: Hoe voed ik mijn ouders op? Een boek vol tips waarmee kinderen hun onopgevoede ouders een beetje kunnen helpen. Je vindt de boeken op de leuke dingen-pagina.

Vraag het Frank

Heb je een filosofische vraag? Dan kun je die aan mij stellen. Stuur me een berichtje via de contactpagina. Wie weet behandel ik je vraag in een van mijn vlogs.