Het is jammer dat geld niet bederft

17 maart mogen we naar de stembus. Naast de klimaatcrisis is een andere zorg voor mij de toegenomen inkomensongelijkheid. Steeds meer geld wordt door steeds minder mensen verdiend. De topman van Coca-Cola verdient het 427-voudige van de laagst betaalde werknemer, bij Walt Disney is dat zelfs ruim het 650-voudige. Goed, dat is Amerika en niet Nederland, maar ook hier zijn de verschillen groot. 

In 2015 nam vakkenvuller Soufian Afkir het woord tijdens een aandeelhoudersvergadering van Ahold en rekende hij voor dat Ahold-baas Dick Boer 3,7 miljoen euro verdiende, omgerekend zo’n 1600 euro per uur. ‘Ik verdien 5,96 per uur,’ aldus Afkir. ‘Om uw loon van één jaar te evenaren moet ik 299 jaar werken, fulltime. Het prachtige pak dat ik nu aanheb, kan ik met mijn uurloon slechts voor de helft betalen. En meneer Boer, dat ziet er dus zo uit.’ Waarna hij de helft van zijn pak afritste en letterlijk in zijn hemd stond. 

Het is er sinds 2015 alleen maar slechter op geworden met deze ongelijkheid in beloning. Een schrijnend gevolg daarvan is onder andere dat het aantal daklozen in tien jaar tijd is verdubbeld naar 40.000. Het aantal dakloze jongeren is in diezelfde periode zelfs verdriedubbeld. Dat komt naast het gebrek aan goed betaald werk ook omdat in grote steden woningen niet te vinden of onbetaalbaar zijn. Steeds meer woningen zijn in handen van beleggers. De grootste particuliere eigenaar van Nederland, Aat van Herk, heeft bijna 6.000 huurwoningen in zijn bezit, met huren vanaf 1100 euro. Met een minimumloon is dat niet te betalen, en op een sociale woning in Amsterdam wacht je gemiddeld 16 jaar.

Behalve de vernederende verschillen in inkomsten, geeft de toenemende ongelijkheid tussen arm en rijk te veel macht aan de rijken en ondermijnt zo de democratie. Het wordt bovendien steeds duidelijker dat die toenemende verschillen sterke psychologische effecten hebben: mensen hebben minder vertrouwen in anderen, maar ook in de overheid. Meer mensen krijgen geestelijke gezondheidsproblemen en politieke participatie neemt af.

Filosoof en econoom Ingrid Robeyns pleit er in haar boek Rijkdom. Hoeveel ongelijkheid is nog verantwoord? voor om een rijkdomgrens in te voeren. Op dit moment is er wel een ondergrens aan rijkdom: het minimumloon, maar een maximumloon of een maximumbedrag dat een mens mag bezitten, bestaat nog niet. Dat zou moeten veranderen volgens Robeyns.

Ze maakt daarbij gebruik van het werk van Aristoteles. Deze Griekse filosoof uit de vierde eeuw voor Christus wordt ook wel de eerste econoom genoemd, omdat hij in zijn werk De Politica voor het eerst een systematische economische theorie opstelt. Volgens Aristoteles is het verstandig om niet meer te bezitten dan je kunt gebruiken. Dat gaat voor de meeste producten vanzelf goed. Aan te veel appels heb je niets, want die rotten alleen maar weg. Maar goed, je kunt je overschot ruilen tegen een product van een ander waaraan jij juist gebrek hebt, peren bijvoorbeeld. Geld kan dan uitkomst bieden.

Geld is een handig middel. Het is een meetinstrument waarmee je de waarde van onvergelijkbare dingen kunt vergelijken. Met geld kun je letterlijk appels met peren vergelijken. Het probleem van geld is alleen dat het niet vergaat, zoals appels en peren, en dat je er daarom nooit te veel van kunt hebben. En daar zit het gevaar, volgens Aristoteles. Hij schrijft:

‘Het (…) lijkt noodzakelijk dat alle rijkdom een grens heeft, maar in de praktijk zien we het tegendeel gebeuren: iedereen die zich met vermogensvorming bezighoudt, probeert zijn kapitaal tot in het oneindige te vergroten.’

Het is volgens Aristoteles verleidelijk steeds meer te willen, maar dat is erg onverstandig. Geld is een middel en moet nooit een doel op zich worden. Als je steeds meer geld wilt dat je eigenlijk niet nodig hebt, word je een slaaf van je geld. Vandaar dus die bovengrens op rijkdom: zo help je rijke mensen van hun verslaving af. Je kunt die arme rijke mensen nu eenmaal niet laten stikken.

Ik weet dat Robeyns door verschillende partijen is uitgenodigd om over een rijkdomsgrens te komen praten. Voorzover ik weet is haar plan nog niet doorgedrongen tot een partijprogramma. Partijen als PvdD, BIJ1, PvdA, D66, GroenLinks en SP willen hoge inkomens en grote vermogen wel fors meer belasten.

Coen Simon, Ingrid Robeyns en ik bij de opnames van een serie filmpjes in het kader van het verschijnen van haar boek Rijkdom in de serie Nieuw Licht van uitgeverij Prometheus. Nieuw Licht is een initiatief van Coen Simon en mij. 

Frank Meester is buitengewoon afdelingshoofd van Buro Fludo.
Hij bedenkt manieren om met behulp van de filosofie
het leven iets minder ellendig te maken.

 

Elke week mijn laatste blog ontvangen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief



Wil je meer BURO FLUDO?
Misschien is een cursus dan iets voor jou!

Nieuw: De BURO FLUDO kadobon!

Wist je dat je nu ook een proefles kunt doen? Je kunt je aanmelden op de cursussenpagina

Opvoedboeken

Samen met Stine Jensen schreef ik twee opvoedboeken. Één voor ouders: De opvoeders. wat de filosofie de schipperende ouder kan leren en één voor kinderen: Hoe voed ik mijn ouders op? Een boek vol tips waarmee kinderen hun onopgevoede ouders een beetje kunnen helpen.  Je vindt de boeken op de leuke dingen-pagina.

Vraag het Frank

Heb je een filosofische vraag? Dan kun je die aan mij stellen. Stuur me een berichtje via de contactpagina. Wie weet behandel ik je vraag in een van mijn vlogs.