Grafsteen voor mijn oma

Ik heb een vriend, Marian, die uit Oekraïne komt. Op zijn 14e is hij met zijn familie verhuisd naar Portugal. Als ik met hem over Oekraïne praat, benadrukt hij vooral wat een slecht georganiseerd land het is. Je kunt er van een gewone baan nauwelijks rondkomen en daardoor steken veel mensen noodgedwongen hun neus in snode praktijken of verhuizen naar landen waar meer kansen zijn.

Marian vertelde mij twee weken geleden dat hij van plan was met zijn vader naar Oekraïne te gaan om er een appartement te verkopen dat nog van zijn familie is. Dat appartement bevindt zich in de stad Kalush. Ooit een redelijk welvarende stad door de chemische industrie die veel werk opleverde. Maar toen de Sovjet Unie uiteenviel, viel ook de afzetmarkt weg en werd die industrie waardeloos.

Sindsdien gaat het slecht met Kalush. Er is geen werk en het is, door de zware chemische industrie van weleer, bijzonder ongezond om er te wonen. Het appartement dat ze er bezitten is nu hoogstens 4000 euro waard. Toch willen ze het verkopen, want van de opbrengst willen ze een grafsteen kopen voor het graf van zijn oma.

Dat het land zo hopeloos verdeeld is tussen pro-Russische en pro-Westerse inwoners, komt volgens Marian vooral doordat Stalin de grenzen tamelijk lukraak heeft getrokken. Je zou misschien denken dat als mensen maar lang genoeg samen leven er wel een soort eenheid ontstaat, maar het blijkt toch vaak, zoals je ook in delen van Afrika ziet, dat het nog lang tot problemen leidt wanneer je grenzen met een liniaal trekt.

Toen ik mijn vriend twee weken geleden sprak, vroeg ik hem wat er volgens hem zou gebeuren nu de legers van Poetin aan de grens stonden van Oekraïne. Zijn antwoord was: ‘Helemaal niets’. Hij meende dat Rusland zou blijven dreigen met een oorlog en Oekraïne nooit lid zal worden van de NAVO.

Hoewel zijn visie iets uitzichtloos had, ging er voor mij toch een geruststellende werking vanuit. En ik zag op dat moment direct in dat hij wel gelijk moest hebben. Ik sprak hem gisterenavond even over de telefoon. Hij was totaal van de kaart. Over het appartement had hij het niet, maar wel over neven en nichten die hij probeerde te bereiken. Hij was opzoek naar mogelijkheden om hulp te bieden. Hij wilde geld geven, maar had nog geen manier gevonden om dat veilig te doen. Zodra hij het wist, zou hij het me laten weten. Hij raadde mij wel aan om vandaag te gaan demonstreren tegen Poetin. Die demonstratie is tussen 14 en 16 uur op de Dam in Amsterdam. 

Frank Meester is buitengewoon afdelingshoofd van BURO FLUDO.
Hij bedenkt manieren om met behulp van de filosofie
het leven iets minder ellendig te maken.

Elke week versgetypte levenstips ontvangen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief



Wil je meer BURO FLUDO?
Misschien is een cursus dan iets voor jou!

Nieuw: De BURO FLUDO kadobon!

Wist je dat je nu ook een proefles kunt doen? Je kunt je aanmelden op de cursussenpagina

Opvoedboeken

Samen met Stine Jensen schreef ik twee opvoedboeken. Één voor ouders: De opvoeders. wat de filosofie de schipperende ouder kan leren en één voor kinderen: Hoe voed ik mijn ouders op? Een boek vol tips waarmee kinderen hun onopgevoede ouders een beetje kunnen helpen. Je vindt de boeken op de leuke dingen-pagina.

Vraag het Frank

Heb je een filosofische vraag? Dan kun je die aan mij stellen. Stuur me een berichtje via de contactpagina. Wie weet behandel ik je vraag in een van mijn vlogs.