En de filosofie van Alain Badiou

Laatst zat ik in een theecafé. Je kon er alle soorten thee krijgen. Ook matcha latte, en chai tea, en dat alles met havermelk natuurlijk. Het etablissement was sfeervol ingericht. Met fijne natuurlijke kleuren, comfortabele zitplekken, met veel hout en zachte tinten. Het personeel sprak er Engels en op de tafeltjes stonden pannenkoekenplantjes.

Ik moest denken aan een café in Lissabon waar ik niet zo lang geleden nog had gezeten. De sfeer en inrichting was vergelijkbaar. Ook Engels, havermelk en pannenkoekenplantjes. Er wordt vaak gezegd dat het kapitalisme alle tegenbewegingen opslokt. En dat was ook het eerste wat ik dacht. Dit waren ooit misschien goedbedoelde initiatieven, maar ze vormden nu een internationale commerciële beweging.

Tegelijkertijd bedacht ik me dat die havermelk toch beter was dan gewone melk en dat ik daar nu al een tijd bijzonder prettig zat te werken tussen al die lieve zachte kleuren en grote en kleine mensen, met of zonder hoofddoek, omaatjes en vaders met baby’s. Eigenlijk zat ik daar gewoon in een ideale wereld.

Onwillekeurig moest ik denken aan Alain Badiou. Ooit interviewde ik deze Franse filosoof voor Filosofie Magazine. In zijn denken speelt het evenement een belangrijke rol. ‘Dat is een opening, een mogelijkheid die zich voordoet binnen een concrete historische situatie, maar niet kan worden herleid tot die situatie,‘ antwoordde hij op mijn vraag wat zo’n evenement precies was. Er gebeurt dus iets nieuws en dat komt voort uit het oude maar is er niet tot te herleiden.

Zou het zo kunnen zijn dat het kapitalisme nu eens niet alles opslokt, maar iets nieuws voortbrengt dat juist een tegenbeweging is? Hoe zouden we dat voor elkaar kunnen krijgen?

Volgens Badiou zijn we vaak te veel gericht op het begin van de evenementen. We kijken alleen naar de opstand of de revolutie, maar het gaat eigenlijk meer om wat daarna gebeurt. Wanneer mensen trouw blijven aan het nieuwe dat is ontstaan, moeten ze manieren bedenken om dat nieuwe te laten werken. De vraag is dus, hoe kunnen we trouw blijven aan de pannenkoekenplantjesrevolutie?

Frank Meester is buitengewoon afdelingshoofd van BURO FLUDO.
Hij bedenkt manieren om met behulp van de filosofie
het leven iets minder ellendig te maken.

Elke week versgetypte levenstips ontvangen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief



Wil je meer BURO FLUDO?
Misschien is een cursus dan iets voor jou!

Nieuw: De BURO FLUDO kadobon!

Wist je dat je nu ook een proefles kunt doen? Je kunt je aanmelden op de cursussenpagina

Opvoedboeken

Samen met Stine Jensen schreef ik twee opvoedboeken. Één voor ouders: De opvoeders. wat de filosofie de schipperende ouder kan leren en één voor kinderen: Hoe voed ik mijn ouders op? Een boek vol tips waarmee kinderen hun onopgevoede ouders een beetje kunnen helpen. Je vindt de boeken op de leuke dingen-pagina.

Vraag het Frank

Heb je een filosofische vraag? Dan kun je die aan mij stellen. Stuur me een berichtje via de contactpagina. Wie weet behandel ik je vraag in een van mijn vlogs.