Over de vingers van Django

We hebben allemaal wel eens pech in ons leven, de één meer dan de ander. In hoeverre de pech je in de weg zit, is afhankelijk van de ernst van de pech en van hoe je ermee omgaat. Ik heb de pech dat ik vrij weinig talent heb. Er is niet één specifiek ding waar ik heel goed in ben. Ik kan heel veel dingen een beetje. En dat is soms frustrerend, want ik zou juist wel graag een groot talent willen hebben. Ik moet voor alles wat ik produceer, uitzonderlijk hard ploeteren.

Hoe kun je jezelf als pechvogel toch nog op de been houden? Nou, als ik aan de gitarist Django Reinhardt (1910-1953) denk, help dat enorm. Hij had grote pech en wist daar toch nog iets van te maken.

Django leefde met zijn gezin in een woonwagen net iets buiten Parijs aan het begin van de vorige eeuw. Hij verdiende aanvankelijk zijn geld met het bespelen van de banjo. Op een nacht kwam hij terug van een optreden. Zijn vrouw had van crêpepapier bloemen gemaakt om die de volgende dag te kunnen verkopen op het kerkhof, want dan zou het Allerzielen zijn. Django stak een kaars aan en de papieren bloemen vlogen in de fik. Hij raakte zwaar gewond.

De artsen wilden zijn linkerarm amputeren. Maar Django weigerde dat te laten doen. Uiteindelijk wist hij zijn arm te behouden. Alleen zijn pink en zijn ringvinger van zijn linkerhand waren verlamd. Einde van zijn bestaan als musicus, zou je zeggen. Nee dus, dat was eigenlijk pas het begin.

Django bedacht een truc en werd een van de beste gitaristen ter wereld. Hij richtte zich vanaf nu op de gitaar. Dat instrument was tot dan toe vooral gebruikt om akkoorden te spelen, waarbij je meerdere snaren tegelijk moet indrukken. Dat gaat lastig als je maar zo weinig vingers tot je beschikking hebt. Daarom ging Django lijnen spelen waarbij je maar één noot tegelijk hoeft aan te slaan.

Bovendien ontwikkelde hij een soort doorvaltechniek die maakte dat hij met zijn twee goede vingers toch nog razendsnel kon spelen. Zo werd hij de grondlegger van de jazzgitaar. Zijn muziek wordt nog steeds gespeeld. Er zijn zelfs Django-adepten die met tape hun ringvinger en pink afplakken om net zo te kunnen spelen als de grootmeester.

 

Frank Meester is buitengewoon afdelingshoofd van BURO FLUDO.
Hij bedenkt manieren om met behulp van de filosofie
het leven iets minder ellendig te maken.

Elke week versgetypte levenstips ontvangen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief



Wil je meer BURO FLUDO?
Misschien is een cursus dan iets voor jou!

Nieuw: De BURO FLUDO kadobon!

Wist je dat je nu ook een proefles kunt doen? Je kunt je aanmelden op de cursussenpagina

Opvoedboeken

Samen met Stine Jensen schreef ik twee opvoedboeken. Één voor ouders: De opvoeders. wat de filosofie de schipperende ouder kan leren en één voor kinderen: Hoe voed ik mijn ouders op? Een boek vol tips waarmee kinderen hun onopgevoede ouders een beetje kunnen helpen. Je vindt de boeken op de leuke dingen-pagina.

Vraag het Frank

Heb je een filosofische vraag? Dan kun je die aan mij stellen. Stuur me een berichtje via de contactpagina. Wie weet behandel ik je vraag in een van mijn vlogs.