Een verkenning van mijn geweten

Ik lees op dit moment Schuldig. Een verkenning van mijn geweten van schrijver en goede vriendin Jannah Loontjens en ik vraag me nu voortdurend af of ik me schuldig voel en waarover dan.

Rode draad in het boek is het schuldgevoel van Jannah naar haar moeder. Zij woont in Frankrijk en verwacht van haar dochter dat ze met kerst naar haar Franse landhuis afreist. Jannah had nu juist besloten om het dit jaar bij haar tante in Nederland te vieren. En daar voelt ze zich schuldig over naar haar moeder.

Voel ik me ook zo schuldig naar mijn ouders? Eigenlijk niet. Ik vraag me af of dat aan mij ligt of aan mijn ouders. Ik denk eigenlijk aan mijn ouders. Jannah beschrijft hoe haar moeder van jongs af aan steeds weer een beroep doet op haar schuldgevoel. Dat hebben mijn ouders nooit gedaan. Ik denk dat ze me vooral het gevoel hebben proberen te geven dat ik goed ben zoals ik ben.

Als ik een vriend erover spreek, vertelt hij mij dat hij zich ook niet schuldig voelt naar zijn ouders. Sterker nog, hij zou zelfs willen dat ze nu eindelijk eens dood gingen. Hij is al over de vijftig en nog altijd kind van, ‘en dat stopt dus nooit zolang ze leven’. Dan bekent hij dat hij zich natuurlijk vreselijk schuldig voelt over deze gedachte.

Je hoort wel eens zeggen dat die schuldgevoelens je worden aangepraat. Je voelt je schuldig omdat er allerlei dingen van je verwacht worden door de maatschappij. De oplossing zou dan zijn dat je je daar niets van moet aantrekken en gewoon moet doen wat je zelf graag wilt. Naar je zelf luisteren dus.

‘Het naar mezelf luisteren, zoals vaak wordt aangeraden’, schrijft Jannah terecht, ‘betekent juist luisteren naar de verscheurdheid, naar mijn onzekerheid en twijfels. Misschien gaat het er vooral om dat ik leer leven met de consequenties van al mijn getwijfel. […] soms kunnen er wel vijf verlangens of argumenten in mijzelf met elkaar in gesprek zijn. Ook in mijn redelijk heldere overweging al dan niet naar mijn moeder te gaan, behoort zowel mijn verlangen thuis te blijven als mijn bezorgdheid alsook mijn angst om te kwetsen bij mij, alsook alle tussenliggende onderhandelingen.’

Als ik eerlijk ben, voel ik me het meest schuldig naar Nous’che, mijn hond. Waarom eigenlijk naar haar? Waarschijnlijk omdat ze voor bijna alles wat ze leuk vindt afhankelijk is van mij. Het belangrijkste is natuurlijk eten, maar ook voor wandelen buiten  of spelen binnen. Ik heb vaak de indruk dat ze zich verveelt. En dan is dat dus mijn schuld. Het doet me denken aan vroeger, toen mijn kinderen klein waren en ze ook zo afhankelijk waren van ons.

En nu bedenk ik me dat ik me toch ook schuldig voel, omdat ik me schuldig voel vanwege mijn hond, terwijl er toch veel grotere problemen zijn? De milieucrisis, de vluchtelingen, de mishandeling van dieren, het kappen van de bossen? Misschien is dat die christelijke erfzonde die toch nog zo’n belangrijk deel van onze cultuur uitmaakt: zelfs als we ons nauwelijks schuldig voelen, voelen we ons daar weer schuldig over.

Jannah Loontjens (2021) Schuldig. Een verkenning van mijn geweten. Amsterdam: Uitgeverij Podium.

Frank Meester is buitengewoon afdelingshoofd van BURO FLUDO.
Hij bedenkt manieren om met behulp van de filosofie
het leven iets minder ellendig te maken.

Elke week versgetypte levenstips ontvangen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief



Wil je meer BURO FLUDO?
Misschien is een cursus dan iets voor jou!

Nieuw: De BURO FLUDO kadobon!

Wist je dat je nu ook een proefles kunt doen? Je kunt je aanmelden op de cursussenpagina

Opvoedboeken

Samen met Stine Jensen schreef ik twee opvoedboeken. Één voor ouders: De opvoeders. wat de filosofie de schipperende ouder kan leren en één voor kinderen: Hoe voed ik mijn ouders op? Een boek vol tips waarmee kinderen hun onopgevoede ouders een beetje kunnen helpen. Je vindt de boeken op de leuke dingen-pagina.

Vraag het Frank

Heb je een filosofische vraag? Dan kun je die aan mij stellen. Stuur me een berichtje via de contactpagina. Wie weet behandel ik je vraag in een van mijn vlogs.