Terwijl we het (waarschijnlijk) nooit worden

Hoe zou het zijn om onsterfelijk te zijn? Als je Alle mensen zijn sterfelijk van de Franse filosoof Simone de Beauvoir leest, kom je al gauw tot de conclusie dat het verschrikkelijk moet zijn. Deze roman gaat over de ontmoeting tussen de actrice Régine, die zich het liefst met haar kunsten onsterfelijk zou willen maken, en Fosca die juist niets liever zou willen dan sterven, maar dat lukt hem niet, omdat hij onsterfelijk is.

Ze komen elkaar tegen in een hotel in de provincie, waar Régine logeert, omdat ze op tournee is met haar theatergezelschap. Fosca valt haar direct op, want hij zit, weer of geen weer, op een stoel in de tuin van het hotel. Hoewel hij zijn ogen open heeft, lijkt hij niets of niemand te zien, ook Régine niet als ze naast hem komt zitten.

Pas als zij hem meerdere keren aanspreekt, antwoordt hij haar, maar zonder naar haar te kijken. Régine, die knap is en eraan gewend dat mensen haar zien staan, zegt hem: ‘U moet naar me kijken.’ ‘Ga in hemelsnaam weg. Ga weg, anders begint alles opnieuw,’ is Fosca’s onvriendelijke antwoord. ‘Wat is dit nu! U bent jong en sterk en u kiest ervoor te leven alsof u al dood bent!’ roept Régine verbaasd uit.

Dat is precies wat Fosca doet. Hij leeft al sinds de dertiende eeuw en heeft er schoon genoeg van. Maar helaas begint door toedoen van Régine inderdaad alles weer opnieuw. Fosca ziet hoe mooi ze is en wordt verliefd op haar. Via haar begint hij de rest van de wereld ook te zien.

Als Régine ontdekt dat Fosca onsterfelijk is, wil ze hem voortaan zo veel mogelijk om haar heen, zodat hij alles wat zij doet voor eeuwig in zich opneemt. Hij wordt haar belangrijkste publiek. Voor hem wil ze schitteren om zo eeuwig te blijven leven in zijn gedachten.

Misschien is niet iedereen zo ambitieus als Régine, maar wij stervelingen hebben wel een lastige verhouding met de dood. We proberen hem te ontkennen, we proberen zo min mogelijk aan de dood te denken, een manier te verzinnen om hem te slim af te zijn of hem ten minste zo lang mogelijk op afstand te houden.

Door gezond te eten, te sporten, door plastische chirurgie, zodat in ieder geval de schijn van de afwezigheid van de dood wordt gewekt, door naar de dokter te gaan als we ziek zijn of door veiligheidsmaatregelen te nemen waardoor de kans kleiner is dat we omkomen bij een ongeluk. Toch weet iedereen dat de dood uiteindelijk onherroepelijk komt. Nou ja, iedereen. Er zijn mensen die denken dat onsterfelijkheid mogelijk is. 

Kijk eens naar de Turritopsis nutricula. Dit is een kwal die in staat is zijn cellen te veranderen en weer terug te keren naar zijn eerdere poliepfase. Deze kwal is daardoor biologisch onsterfelijk, wat niet wegneemt dat hij uiteindelijk zal sterven, als voer voor andere beesten, in de schroeven van een schip of door een dodelijke ziekte.

Turritopsis nutricula

Als wij mensen wat aan onze genen zouden sleutelen, kunnen wij in de nabije toekomst ook biologisch onsterfelijk worden, is de gedachte. Er zijn ook mensen die geen genoegen nemen met biologische onsterfelijkheid. Zij onderzoeken de mogelijkheid om ons brein te uploaden in een robot zodat we niet meer afhankelijk zijn van ons vergankelijke lichaam.

Misschien is een robot zelfs overbodig en kunnen we zonder lichaam in de virtuele wereld eeuwig blijven leven.

Sommige mensen die geloven in de mogelijkheid van deze aardse onsterfelijkheid, hebben zich na hun dood laten invriezen. Ze gaan ervan uit dat er een moment komt in de toekomst dat de wetenschap in staat is hun lichamen weer tot leven te wekken. Kosten 200.000 dollar voor je hele lichaam en 80.000 voor alleen je hoofd. Als het eeuwige leven ooit tot de mogelijkheden behoort, dan is het waarschijnlijk alleen weggelegd voor de rijken. Maar voorlopig lijkt het ook voor hen niet mogelijk.

Als je Alle mensen zijn sterfelijk uit hebt, kun je niet anders dan heel blij zijn met je eigen sterfelijkheid. Niemand zou het lot van Fosca willen delen. Nu heeft Fosca wel een bijzondere vorm van onsterfelijkheid. Wat er ook gebeurt, hij overleeft het. Hij kan niet aan het leven ontsnappen. Fosca zou er alles voor geven om te sterven. Maar wat is dat ‘alles’? Voor een sterveling is dat zijn leven. Maar dat kan hij nu juist niet geven.

Is het dus niet raadzaam om ons gewoon neer te leggen bij het feit dat we imperfecte, vergankelijke wezens zijn in een imperfecte en vergankelijke wereld? Ik denk eigenlijk van niet. We moeten juist blijven streven naar onsterfelijkheid. Want die combinatie van een sterfelijk wezen dat streeft naar onsterfelijkheid, dat is wat wij zijn. Daar halen we veel plezier uit.

Stel nu eens dat we allemaal in een virtuele wereld leven als onsterfelijke wezens, dat we elk mogelijk lichaam kunnen aannemen, over alle mogelijke gaven kunnen beschikken, hoe kunnen we ons dan meten met anderen, wat is dan nog de lol van zoiets als een atletiekwedstrijd? Streven naar perfectie is leuk – steeds harder rennen, steeds langer leven, steeds beter de natuur begrijpen –, maar alleen voor imperfecte wezens.

.

Frank Meester is buitengewoon afdelingshoofd van BURO FLUDO.
Hij bedenkt manieren om met behulp van de filosofie
het leven iets minder ellendig te maken.

Elke week versgetypte levenstips ontvangen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief



Wil je meer BURO FLUDO?
Misschien is een cursus dan iets voor jou!

Nieuw: De BURO FLUDO kadobon!

Wist je dat je nu ook een proefles kunt doen? Je kunt je aanmelden op de cursussenpagina

Opvoedboeken

Samen met Stine Jensen schreef ik twee opvoedboeken. Één voor ouders: De opvoeders. wat de filosofie de schipperende ouder kan leren en één voor kinderen: Hoe voed ik mijn ouders op? Een boek vol tips waarmee kinderen hun onopgevoede ouders een beetje kunnen helpen. Je vindt de boeken op de leuke dingen-pagina.

Vraag het Frank

Heb je een filosofische vraag? Dan kun je die aan mij stellen. Stuur me een berichtje via de contactpagina. Wie weet behandel ik je vraag in een van mijn vlogs.