Of we willen of niet, de mens is nu eenmaal een liegbeest.

Misschien zijn er ook wel andere dieren die het kunnen, maar het is duidelijk dat de mens bijzonder goed kan liegen. Ieder mens liegt wel eens. Meestal trouwens niet om anderen kwaad te doen, maar juist om aardig te zijn. Liegen is in de eerste plaats een sociaal smeermiddel.

Daarom is het belangrijk om, als je dan toch liegt, goed te liegen. Dat geldt voor veel dingen, zou je misschien zeggen. Maar dat is niet zo.

Sterker nog, voor de meeste dingen geldt juist dat het al leuk is dat je het überhaupt probeert. Het zal je waarschijnlijk nooit lukken om de straat helemaal schoon te houden, maar zo hier en daar een troepje opruimen dat je tegenkomt, is al heel wat. Als iedereen dat zou doen, zal de straat er veel gezelliger uitzien. Hoe het ook zij, voor liegen geldt dat dus niet. Dat moet je echt goed doen.

Kijk eens naar het volgende voorbeeld. ‘Ik kan helaas niet komen op je feestje, want ik ben niet zo lekker’, appte een vriend mij. Toen ik hem een paar dagen later tegenkwam, vroeg ik hem of hij al weer beter was. Eerst begreep hij niet wat ik bedoelde, en toen lachte hij een beetje en zei: ‘Ja, van de ziekte van geen zin.’

Ik was beledigd. Ik vermoedde al wel dat hij misschien niet echt ziek was geweest, maar ik wist het niet zeker. En nu gaf hij toe dat hij geen zin had gehad in mijn feestje. Wellicht was hij een beetje moe en had hij daarom niet zo’n zin. Een beetje moe zijn is ook niet zo lekker zijn. Dus dat is prima, maar dan moet je wel je standpunt vasthouden en niet zeggen dat je ‘de ziekte van geen zin’ had.

Wanneer je liegt om de ander niet te kwetsen, dan heb je de ethische plicht om het goed te doen, anders kwets je mensen juist. Als hij echt een goede vriend was geweest, dan was hij of gekomen, of hij had beter zijn best gedaan om de leugen voor me verborgen te houden.

Het betekent dus, dat wanneer je eenmaal hebt gelogen – en dat moet zo af en toe in het sociale verkeer – dat je die leugen goed moet volhouden. Juist uit ethische overwegingen.

Frank Meester is buitengewoon afdelingshoofd van Buro Fludo.
Hij bedenkt manieren om met behulp van de filosofie
het leven iets minder ellendig te maken.

 

Elke week versgetypte levenstips ontvangen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief



Wil je meer BURO FLUDO?
Misschien is een cursus dan iets voor jou!