De mens is een liegbeest. Misschien zijn er ook wel andere dieren die het kunnen, maar het is duidelijk dat de mens er bijzonder goed in is. Ieder mens doet het wel eens. Meestal trouwens niet om anderen kwaad te doen, maar juist om aardig te zijn. Liegen is in de eerste plaats een sociaal smeermiddel.

Daarom is het belangrijk om, als je dan toch liegt, goed te liegen. Dat geldt voor veel dingen, zou je misschien zeggen. Maar dat is niet zo. Sterker nog, voor de meeste dingen geldt juist dat het al leuk is dat je het überhaupt probeert. Het zal je waarschijnlijk nooit lukken om de straat helemaal schoon te houden, maar zo hier en daar een troepje opruimen dat je tegenkomt, is al heel wat. Als iedereen dat zou doen, zal de straat er veel gezelliger uitzien.

Hoe het ook zij, voor liegen geldt dat dus niet. Dat moet je echt goed doen. Stel, je bent erg moe en je hebt geen zin om naar het feestje van je beste vriend te gaan. Je belt je vriend op en zegt dat je niet lekker bent. Dat is een klein leugentje. Je doet het eigenlijk uit vriendschap, want als je zou zeggen dat je een beetje moe bent, zou je niet overkomen als een goede vriend

Als je nu na een tijdje je vriend weer ziet en een beetje lacherig zegt, ‘Ja. ik was ziek, nou ja, ziek’. Dan is dat alsnog erg onvriendelijk naar je vriend toe. Het betekent dus, dat wanneer je eenmaal hebt gelogen – en dat moet nu eenmaal zo af en toe in het sociale verkeer – dat je die leugen goed moet volhouden. Juist uit ethische overwegingen.