Want die zijn ingewikkeld

Voor veel mensen is deze lockdown een vreselijke tijd, omdat ze geen feestjes kunnen geven. Dat snap ik. Maar als ik eerlijk ben, vind ik het zelf wel fijn. Tenminste, ik vind het wel leuk om naar feestjes te gaan, maar ik vind het niet leuk om ze zelf te geven

Vroeger wist ik niet waarom. Van te voren keek ik uit naar feestjes die ik wilde geven, maar op het moment zelf vond ik het vreselijk. Achteraf was ik doodmoe en als ik aan de avond terugdacht, bestond die naar mijn idee uit de ene gênante situatie na de andere.

Het feestje was een opeenstapeling van ingewikkelde sociale kwesties. Dat kwam waarschijnlijk omdat ik me verantwoordelijk voelde voor mijn gasten en me er zorgen over maakte of ze zich wel vermaakten. Maar er was meer aan de hand, ik kon alleen niet goed achterhalen wat precies.

Totdat ik tien jaar geleden naar een reünie van de middelbare school ging. Toen ik met mijn oude klasgenoten stond te praten, viel het me op dat zij, hoewel ik sommigen van hen in eerste instantie bijna niet herkend had, in hun gedrag nauwelijks veranderd waren.

Ze praatten net zoals vroeger, hadden dezelfde humor, gebruikten dezelfde stopwoordjes, maakten dezelfde gebaren. Kortom, ze vervulden precies dezelfde rol in de groep die ze jaren geleden ook al vervulden.

Pas toen iemand opmerkte dat ik totaal niet veranderd was, besefte ik dat ik me ook precies zo gedroeg als vroeger! Ook ik had weer mijn rol in de groep gevonden, zoals ik die jaren geleden al speelde. De sociale context bepaalde dus voor een groot deel hoe wij ons gedroegen.

Hier ben ik veertien jaar oud 

Sinds die reünie is het me steeds duidelijker geworden dat ik in de verschillende sociale omgevingen waarin ik dagelijks verkeer, verschillende versies van mezelf ben. Als ik thuis ben met mijn familie, ben ik een andere versie dan wanneer ik op een podium sta voor een zaal met mensen. En ik ben weer iemand anders als ik met mijn hond wandel en een praatje maak met mijn buurman dan wanneer ik een gesprek heb met mijn medemuzikanten. 

Dit verklaart waarom ik de feestjes die ik geef zo ingewikkeld vind. Opeens zitten er mensen uit allerlei verschillende sociale contexten bij elkaar en dan is het ontzettend lastig om de ene Frank die ik voor mijn muziekvrienden ben te combineren met de andere Frank die ik voor mijn schoonfamilie ben.

Nu wil het geval dat ik vorig jaar, midden in de lockdown, vijftig werd. Maar dat feest ging dus niet door. Terwijl ik toen juist de oplossing had gevonden voor mijn feestjesprobleem: geef geen feestje, maar een feest. Want dan komen er mensen uit zoveel verschillende sociale contexten, dat je een gast bent op je eigen feest. Niemand neemt het je kwalijk als je niet met iedereen gepraat hebt. Je voelt je minder verantwoordelijk en kunt er luchtiger mee omgaan. Als de lockdown voorbij is en iedereen is ingeënt, ga ik een groot feest geven voor mijn eenenvijftigste verjaardag.

Frank Meester is buitengewoon afdelingshoofd van BURO FLUDO.
Hij bedenkt manieren om met behulp van de filosofie
het leven iets minder ellendig te maken.

Wil je meer leren over hoe filosofie je kan helpen bij de omgang met andere mensen, volg dan de cursus Omgaan met mensen.

Elke week versgetypte levenstips ontvangen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief



Nieuw: De BURO FLUDO kadobon!