Toekomstseks

Een paar jaar geleden interviewde ik de Amerikaanse onderzoeksjournalist Emily Witt over haar boek Future Sex, waarin zij haar zoektocht beschrijft naar andere vormen van seksuele verhoudingen en liefdesrelaties. Ze begon dat onderzoek, omdat zij zonder er bij na te denken aan seriële monogamie deed in de hoop uiteindelijk de ware te ontdekken, maar die kwam niet en dat zette haar aan het denken over de veronderstellingen van relaties.

Door andere voorkeuren en andere relatievormen te onderzoeken, ontdekte ze dat het wel heel toevallig was dat haar verlangens, of wat ze altijd dacht dat haar verlangens waren, precies overeenkwamen met wat binnen haar culturele achtergrond geaccepteerd was.

Ze dacht bijvoorbeeld dat het kijken naar porno niet echt iets voor haar was. Maar toen ze zich er in begon te verdiepen, bleek het haar wel iets te doen. Ze was ook niet geïnteresseerd in open verhoudingen of polyamoureuze relaties. Ze accepteerde wel dat andere mensen dergelijke dingen wilden, ze dacht alleen stiekem dat die mensen vooral naïef of zelfdestructief waren.

De geijkte relatie is de weg van de minste weerstand. En daar is niets mis mee. Maar zij heeft ook nadelen. Relatiedeskundige Esther Perel benadrukt dat we wel erg veel uit een persoon willen halen: liefde, geborgenheid, opwindende seks, zakelijke samenwerking (het bestieren van een huishouden), humor, intellectuele bevredigende gesprekken, ga zo maar door. Zou het daarom niet makkelijker zijn om die verschillende dingen uit verschillende personen te halen?

Dat is de vraag. Een van de beroemdste open relaties in de geschiedenis van de filosofie is die tussen Simone de Beauvoir en Jean-Paul Sartre. Ze hadden een contract met elkaar afgesloten waarin stond dat ze niet elkaars bezit waren en ook andere relaties mochten hebben.

Ze waren een voorbeeld voor veel mensen, maar toen na de dood van De Beauvoir hun brieven werden uitgegeven, was menigeen teleurgesteld. Al die openheid bleek toch wel gepaard te zijn gegaan met een hoop ellende en venijn.

Misschien was die openheid zelfs ver te zoeken. Toen ik ooit Olivier Todd interviewde, een Franse intellectueel die tot de inner circle van De Beauvoir en Sartre had behoord, vertelde hij dat Sartre hem eens zei dat hij tegen al zijn vrouwen had gelogen. ‘Ook tegen De Beauvoir,’ vroeg Todd. ‘Juist, tegen haar,’ was het antwoord van Sartre.

Maar goed, uit de verschillende biografieën die ik heb gelezen over zowel De Beauvoir als Sartre, maak ik op dat ze een mooie en bijzondere verhouding hadden, waarin naast hun liefde voor elkaar ook andere liefdes konden bestaan.

Daarbij komt dat de meeste monogame relaties ook niet altijd koek en ei zijn. En als dat wel zo is, dan zijn ze waarschijnlijk nogal saai. Omgaan met mensen, of het nu je vrienden of je geliefden zijn, is hoe dan ook niet makkelijk en vereist voortdurend onderhoud.

En dat is ook wat Emily Witt in haar zoektocht ontdekte. Ze ontmoette veel mensen die andere relatievormen uitprobeerden dan de geijkte. Het lukte ze om er vormen voor te vinden die werken: door afspraken te maken, binnen die afspraken te experimenteren, de afspraken weer bij te stellen, ga zo maar door.

En ik ben het met haar eens wanneer ze benadrukt dat het belangrijk is dat die nieuwe liefdesverhalen verteld worden. Zo kun je laten zien dat het gewone gezin niet de enige mogelijkheid is. En daarmee wordt het nieuwe verhaal ook een politiek verhaal. Je kunt niet zomaar al je veronderstellingen overboord gooien en helemaal vrij zijn. Je hebt nieuwe voorbeelden nodig die helpen om je verwachtingen bij te stellen, waardoor andere relatievormen een reële mogelijkheid worden.

Over de foto: Simone de Beauvoir met filmmaker Claude Lanzmann. Met Sartre woonde De Beauvoir nooit samen, dat deed ze wel met de 17 jaar jongere Lanzmann.

Frank Meester is buitengewoon afdelingshoofd van BURO FLUDO.
Hij bedenkt manieren om met behulp van de filosofie
het leven iets minder ellendig te maken.

Elke week versgetypte levenstips ontvangen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief



Wil je meer BURO FLUDO?
Misschien is een cursus dan iets voor jou!

Nieuw: De BURO FLUDO kadobon!

Wist je dat je nu ook een proefles kunt doen? Je kunt je aanmelden op de cursussenpagina

Opvoedboeken

Samen met Stine Jensen schreef ik twee opvoedboeken. Één voor ouders: De opvoeders. wat de filosofie de schipperende ouder kan leren en één voor kinderen: Hoe voed ik mijn ouders op? Een boek vol tips waarmee kinderen hun onopgevoede ouders een beetje kunnen helpen. Je vindt de boeken op de leuke dingen-pagina.

Vraag het Frank

Heb je een filosofische vraag? Dan kun je die aan mij stellen. Stuur me een berichtje via de contactpagina. Wie weet behandel ik je vraag in een van mijn vlogs.