Mag je heel soms iemand doodslaan?

Als je door één iemand te doden andere mensen kunt redden, moet je dat dan doen? Over dit bekende filosofische probleem gaat de film Irrational man van Woody Allen. De film is gebaseerd op het boek Misdaad en Straf van Dostojevski, waarin hetzelfde dilemma speelt.

In de film van Woody Allen draait het om Abe Lucas, hoogleraar filosofie, ooit een bevlogen denker, maar nu vooral depressief en teleurgesteld in het effect van al zijn gedenk. Hij noemt filosofie denigrerend ‘intellectuele masturbatie’ (wat is daar eigenlijk mis mee?).

Dan vangt hij in een café een gesprek op dat gaat over een rechter die aan vriendjespolitiek doet en ervoor zorgt dat een moeder haar kinderen niet kan zien. Dat zet Abe Lucas aan het denken: moet hij deze man niet gewoon uit de weg ruimen? Daar wordt de wereld beter van. Hij besluit te stoppen met denken en over te gaan tot actie.

Vanaf dat moment is zijn depressie over. Hij heeft een doel in zijn leven: de perfecte moord plegen. Maar ook als de moord achter de rug is, blijft hij zich goed voelen. Hij heeft eindelijk het gevoel dat hij leeft.

In het boek van Dostojevski is het Raskolnikov die een soortgelijk gesprek hoort in een café. Ook hij pleegt de moord. Maar hij voelt zich niet zo goed erna. Hij wordt ernstig ziek en raakt zelfs buiten bewustzijn. Hoewel je als lezer meevoelt met het hoofdpersonage, keurt Dostojevski de moord toch echt af. Bij Allen is dat minder duidelijk.

Dat komt misschien door de vorm. De film is een komedie, best eigenaardig voor zo’n zwaar thema. Alle personages zijn tamelijk plat en je bent niet werkelijk geraakt door de moord. Je ziet hoe Abe Lucas een bekertje verwisselt waardoor hij de rechter vergiftigt. In Misdaad en straf is dat anders, daarin beschrijft Dostojevski vrij plastisch hoe Raskolnikov met een bijl het hoofd inslaat van een vrekkige pandjesbaas.

Rest de vraag, is het een enkele keer geoorloofd om boven de wet te gaan staan als je daarmee de wereld een betere plek maakt? ‘Nee’, zegt Dostojevski, maar wat zegt Allen? Misschien dit: ‘Ik weet het niet precies, wat denk jij?’ Of vindt hij het eigenlijk een idiote filosofische vraag die je maar beter belachelijk kunt maken?

Het is het makkelijkst om de vraag met een categorisch ‘nee’ te beantwoorden. Maar goed, Claus von Staufenberg, die een aanslag pleegde op Hitler, zien we nu toch wel als een held. Wat denk jij?

Voor VPRO-cinema sprak ik over deze film met filmjournalist Noa Johannes. Tussen kerst en oud en nieuw wordt de film en het gesprek uitgezonden. 

Frank Meester is buitengewoon afdelingshoofd van BURO FLUDO.
Hij bedenkt manieren om met behulp van de filosofie
het leven iets minder ellendig te maken.

Elke week versgetypte levenstips ontvangen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief



Wil je meer BURO FLUDO?
Misschien is een cursus dan iets voor jou!

Nieuw: De BURO FLUDO kadobon!

Wist je dat je nu ook een proefles kunt doen? Je kunt je aanmelden op de cursussenpagina

Opvoedboeken

Samen met Stine Jensen schreef ik twee opvoedboeken. Één voor ouders: De opvoeders. wat de filosofie de schipperende ouder kan leren en één voor kinderen: Hoe voed ik mijn ouders op? Een boek vol tips waarmee kinderen hun onopgevoede ouders een beetje kunnen helpen. Je vindt de boeken op de leuke dingen-pagina.

Vraag het Frank

Heb je een filosofische vraag? Dan kun je die aan mij stellen. Stuur me een berichtje via de contactpagina. Wie weet behandel ik je vraag in een van mijn vlogs.