Deel 2

In HP/De Tijd van 14 juli schrijft Jan Kuitenbrouwer over een sauna voor vrouwen in Los Angeles. Er zitten een paar vrouwen in hun blootje en er komt een vrouw binnen met een handdoek om. Als ze haar handdoek afdoet, blijkt ze een penis te hebben.

De vrouwen zonder penis schrikken ervan en dienen een klacht in bij de directie. Maar daar krijgen ze te horen dat dit het nieuwe beleid is. Mensen die zich vrouw voelen, mogen ook bij de vrouwen zitten. Daar laten de vrouwen zonder penis het niet bij zitten. Ze organiseren een demonstratie bij de ingang van de sauna. Er komt ook een tegendemonstratie. Die bestaat uit agressieve mensen met zwarte maskers die de demonstrerende vrouwen met pepperspray in een hoek werken.

Kuitenbrouwer is verbolgen over deze tegendemonstratie. Nu heb ik de laatste tijd best vaak stukken gelezen van verbolgen mensen vanwege de agressieve opstelling van strijders voor lhbt-rechten. En ik ben het met de schrijvers eens. Geweld tegen mensen die een andere opvatting hebben is op geen enkele manier goed te praten. Maar soms wordt vergeten dat deze schreeuwlelijken slechts een kleine minderheid vormen. En hun vervelende daden moeten niet gebruikt worden om niet naar de argumenten te hoeven luisteren van minder agressieve types.

Zoals ik in mijn boek Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen probeer te laten zien, werken categorieën altijd ook uitsluitend. Dat kan niet anders. Er zijn altijd mensen, niet-menselijke dieren of dingen die buiten de boot vallen. Tegelijkertijd kunnen we niet zonder categorieën. Ze geven ons houvast. Dat is het lastige. We zitten dus in een spagaat. En dat is soms pijnlijk. Maar het is niet anders.

Een van de manieren om daar mee om te gaan is erover te praten met elkaar. Zo verdiep je je in elkaars perspectieven en kun je vragen bespreken als: Hoe kunnen we de uitwassen van de huidige categorieën proberen tegen te gaan? Hoe krijg je toegang tot een bepaalde categorie? Moeten er nieuwe categorieën bij komen? En welke zouden dat moeten zijn? Wat zouden de uitwassen kunnen zijn van de nieuwe categorieën?

Het is alleen jammer dat er zoveel aandacht gaat naar een paar grote schreeuwers, overigens aan beide kanten van het debat, want ondertussen is die discussie volop gaande. Niet zonder effect. De laatste tijd zie je steeds meer transgenders. Vroeger zag je ze bijna nooit in het straatbeeld. Misschien alleen in het nachtleven. Nu werkt er in mijn supermarkt bijvoorbeeld een transgender achter de kassa.

Dat ik er steeds meer zie, komt denk ik niet doordat er steeds meer zijn, maar eerder doordat steeds meer mensen zich zo durven laten zien. En daar zijn allerlei redenen voor te bedenken, maar één ervan is ongetwijfeld die discussie over de categorieën waar ik het net over had.

Ik vind het ontroerend om te zien hoe bij de kassa bijna iedereen zo normaal mogelijk doet tegen de kassière (ik ook). De intentie is er. En het is uiteindelijk natuurlijk ook gewoon een kwestie van oefenen.

Bij de afbeelding: Mensen die niet de kleding dragen die volgens de conventies bij hun geslacht horen zijn door de eeuwen heen vaak vervolgd. Stella en Fanny (Ernest Boulton and Frederick Park) werden in 1870 door de Londense politie gearresteerd en veroordeeld voor samenzwering en het aanzetten tot het plegen van een ‘tegennatuurlijk’ strafbaar feit.

Frank Meester is buitengewoon afdelingshoofd van BURO FLUDO.
Hij bedenkt manieren om met behulp van de filosofie
het leven iets minder ellendig te maken.

Elke week versgetypte levenstips ontvangen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief



Wil je meer BURO FLUDO?
Misschien is een cursus dan iets voor jou!

Nieuw: De BURO FLUDO kadobon!

Wist je dat je nu ook een proefles kunt doen? Je kunt je aanmelden op de cursussenpagina

Opvoedboeken

Samen met Stine Jensen schreef ik twee opvoedboeken. Één voor ouders: De opvoeders. wat de filosofie de schipperende ouder kan leren en één voor kinderen: Hoe voed ik mijn ouders op? Een boek vol tips waarmee kinderen hun onopgevoede ouders een beetje kunnen helpen. Je vindt de boeken op de leuke dingen-pagina.

Vraag het Frank

Heb je een filosofische vraag? Dan kun je die aan mij stellen. Stuur me een berichtje via de contactpagina. Wie weet behandel ik je vraag in een van mijn vlogs.