Het werk van fotograaf JR

In het Groninger Museum is op dit moment een erg mooie expositie van het werk van de Franse fotograaf JR. De tentoonstelling volgt de ontwikkeling van deze kunstenaar.

JR begon als graffiti-artiest. Maar toen hij een fotocamera vond in de Parijse metro, ging hij zijn graffiti-vrienden fotograferen terwijl ze aan het werk waren. Graffiti’s staan vaak op onmogelijke plekken en het is mooi om te zien wat voor capriolen de straatartiesten uit haalden om hun graffiti’s te kunnen zetten.

Na de rellen in de Parijse banlieues van 2005 ging JR jongens en meisjes in deze wijken fotograferen. De camera die hij had gevonden had een 28 millimeter groothoeklens. Om alleen de hoofden erop te krijgen, moest hij daarom van heel dichtbij fotograferen. Het beeld vertekende daardoor een beetje, de koppen trokken bol. Bovendien vroeg hij zijn modellen om gekke bekken te trekken.

De foto’s die hij zo maakte printte hij heel groot uit en hij plakte ze op de muren van gebouwen in de betere wijken van Parijs. Ze zijn ontzettend vrolijk. Zo wist hij een heel ander beeld neer te zetten van de jongens en meisjes uit de banlieues.

Weer later ging hij naar Israël. Hij maakte op dezelfde manier foto’s van Palestijnen en Israëliërs en stelde deze ook weer super groot tentoon in verschillende steden aan weerszijden van de muur die de twee kampen scheidt.

Het zijn ook weer prachtige, grappige gezichten. En de films die de vrolijke reacties van de voorbijgangers op de gigantische gezichten vastleggen, zijn bijzonder ontroerend.

Een ander project van JR was een immens grote foto van een klein Mexicaans jongetje dat over de muur kijkt die Trump liet bouwen tussen Amerika en Mexico.

Het concept van JR is eigenlijk tamelijk simpel, maar het werkt ontzettend goed. En hij weet op de een of andere manier steeds weer het juiste te doen op de juiste plek.

Ik was trouwens in Groningen omdat ik op de nacht van de filosofie van Groningen moest spreken. De volgende dag was de nacht van de filosofie van Leeuwarden. Toen heb ik ook maar het Fries Museum bezocht.

Daar was een expositie met schilderijen van impressionisten. Heel mooi natuurlijk, maar lang niet zo ontroerend als het werk van JR. Gelukkig was er ook in Leeuwarden een hoogtepunt. Heel letterlijk. Op de bovenste etage. Daar heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Ga naar de JR Chronicles in het Groninger Museum

Of naar het Fries Museum

Frank Meester is buitengewoon afdelingshoofd van BURO FLUDO.
Hij bedenkt manieren om met behulp van de filosofie
het leven iets minder ellendig te maken.

Elke week versgetypte levenstips ontvangen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief



Wil je meer BURO FLUDO?
Misschien is een cursus dan iets voor jou!

Nieuw: De BURO FLUDO kadobon!

Wist je dat je nu ook een proefles kunt doen? Je kunt je aanmelden op de cursussenpagina

Opvoedboeken

Samen met Stine Jensen schreef ik twee opvoedboeken. Één voor ouders: De opvoeders. wat de filosofie de schipperende ouder kan leren en één voor kinderen: Hoe voed ik mijn ouders op? Een boek vol tips waarmee kinderen hun onopgevoede ouders een beetje kunnen helpen. Je vindt de boeken op de leuke dingen-pagina.

Vraag het Frank

Heb je een filosofische vraag? Dan kun je die aan mij stellen. Stuur me een berichtje via de contactpagina. Wie weet behandel ik je vraag in een van mijn vlogs.