De ontdekking van de clitoris

Wist je dat pas in 1998 de clitoris als zelfstandig orgaan ‘ontdekt’ is? Dat kwam door het baanbrekende werk van de Australische uroloog Helen O’Connell (de eerste vrouwelijke uroloog van Australië). Zo laat pas! Hoe is dat mogelijk?

Terwijl er al sinds eeuwen in lichamen wordt gesneden. Denk aan het beroemde schilderij Van Rembrandt De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp uit 1631. Op dit schilderij staan alleen maar mannen. Waarschijnlijk komt het doordat wetenschappers – en dat zijn vaak de mensen die in lichamen snijden – meestal mannen zijn en mannen vooral geïnteresseerd zijn in mannendingen. 

Sowieso stond vrouwelijke seksualiteit lang nauwelijks in de belangstelling en is die nog steeds onderbelicht (zie blog Hoe krijgen we de orgasmekloof dicht?). En zo kon het dus gebeuren dat pas in 1998 de clitoris werd ontdekt.

En dat is nog eens extra wonderlijk als je ziet wat een groot apparaat het is. Er steekt maar een klein stukje uit, maar een clitoris is gemiddeld zeven tot twaalf centimeter lang. Eigenlijk zijn de clitoris en de penis vrijwel hetzelfde. In een vrouwelijk embryo vormt de clitoris zich uit hetzelfde weefsel waaruit zich bij de man de piemel ontwikkelt. 

Het deel van de clitoris dat uitwendig is, wordt de glans genoemd en dat is wat bij de man de eikel is, al wordt de eikel ook wel glans genoemd. Die vrouwelijke glans is net als de eikel bedekt met een stukje huid. Als een vrouw opgewonden raakt, vult de clitoris zich met bloed en zwelt die op. Een vrouw krijgt dus ook een erectie. En net als bij de man komt een orgasme makkelijker en is het fijner als alles goed met bloed gevuld is.

Ik heb al vaak gelezen dat biologen zich afvragen wat het nut is van het vrouwelijk orgasme. Dat is ook weer zoiets wonderlijks. Natuurlijk, als de man niet klaarkomt, komt er geen sperma naar buiten (ejaculatie) en komen er geen kinderen, terwijl het orgasme van de vrouw daarvoor niet nodig is. Maar goed, dan is het mannelijk orgasme ook niet nodig, want eigenlijk gaat het alleen om de mannelijke ejaculatie.

Maar het is toch overduidelijk dat de productie van nageslacht gebaat is bij zowel mannelijk als vrouwelijk plezier in seks. Achter die vraag naar het nut van het vrouwelijke orgasme lijken allerlei vreemde veronderstellingen te zitten, bijvoorbeeld dat de man altijd de actieve rol speelt (hij is uit op genot) en de vrouw de passieve (zij ondergaat dat). En los daarvan is het de vraag of de productie van nageslacht het enige nuttige is, plezier kan ook nuttig zijn en misschien wordt nut sowieso wel erg overschat. 

foto: Valerie Granberg

Frank Meester is buitengewoon afdelingshoofd van BURO FLUDO.
Hij bedenkt manieren om met behulp van de filosofie
het leven iets minder ellendig te maken.

Elke week versgetypte levenstips ontvangen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief



Wil je meer BURO FLUDO?
Misschien is een cursus dan iets voor jou!

Nieuw: De BURO FLUDO kadobon!

Wist je dat je nu ook een proefles kunt doen? Je kunt je aanmelden op de cursussenpagina

Opvoedboeken

Samen met Stine Jensen schreef ik twee opvoedboeken. Één voor ouders: De opvoeders. wat de filosofie de schipperende ouder kan leren en één voor kinderen: Hoe voed ik mijn ouders op? Een boek vol tips waarmee kinderen hun onopgevoede ouders een beetje kunnen helpen. Je vindt de boeken op de leuke dingen-pagina.

Vraag het Frank

Heb je een filosofische vraag? Dan kun je die aan mij stellen. Stuur me een berichtje via de contactpagina. Wie weet behandel ik je vraag in een van mijn vlogs.