De ijdelheidsparadox

Een lezer van de nieuwsbrief wees mij erop dat er op sociale media veel berichten te vinden zijn van mensen die bijzonder extrovert vertellen over hoe introvert ze zijn. Dat klinkt tamelijk paradoxaal. Ik denk dat deze paradox iets te maken heeft met onze angst om voor ijdel uitgemaakt te worden. Over ijdelheid schreef ik ooit het boek Zie mij. Filosofie van de ijdelheid. En daarin heb ik het ook over deze paradox. Ik heb daar zelf namelijk ook last van.

Als kind keek ik graag naar Babbelonië. Dat was begin jaren tachtig een erg populair televisieprogramma. Ik was vooral geïnteresseerd in de persoon van Lous Haasdijk. Ze behoorde samen met Jos Brink en Willem Duys tot het vaste panel. Tegenover hen zaten steeds wisselende mensen die een woord moesten raden waar een van de vaste panelleden een omschrijving van gaf. Pim Jacobs was de presentator.

Van Jos Brink wist ik dat hij kon zingen en aan cabaret deed, Willem Duys had een radioprogramma, Pim Jacobs was jazzpianist, maar waaraan verdiende Lous Haasdijk een plek in het populairste programma van dat moment? Ik vroeg het mijn ouders en andere mensen, maar niemand wist het. Iedereen kende haar alleen van Babbelonië.

Een kennis van mijn ouders vroeg een keer wat ik later wilde worden. Ik antwoordde: ‘Lous Haasdijk.’ De man keek me verbaasd aan en vroeg: ‘Waarom?’ ‘Nou,’ antwoordde ik, ‘ze kan helemaal niets, ze kan niet dansen of zingen, maar ze is toch twee keer per week op televisie.’ De kennis moest hard lachen. Ik voelde me belachelijk.

Zo ontdekte ik dat je er beter niet voor uit kunt komen dat je ijdel bent en graag op televisie wilt verschijnen. Ik veranderde van strategie. Ik zei voortaan dat ik acteur wilde worden of kunstschilder. Dan was er niets aan de hand. Ik vertelde er natuurlijk niet bij dat ik hoopte daar bekend mee te worden en zo uiteindelijk toch een vaste plek te krijgen in Babbelonië.

Het komt er dus op neer dat je niet moet laten blijken dat je graag in de belangstelling staat en goed overkomt op andere mensen. Het beste kun je doen alsof het oordeel van anderen er eigenlijk helemaal niet toe doet.

Maar goed, tegelijkertijd zijn wij natuurlijk sociale dieren. We zijn in staat om ons in te leven in de positie van de ander en na te denken over hoe die ander over ons denkt. En aangezien we die ander ook nodig hebben, willen we graag dat die een beetje positief over ons denkt.

Zie daar de lastige poradox waar we inzitten: je hebt behoefte aan aandacht maar je mag dat niet laten merken. En tja, dan kom je dus op dit soort oplossingen: je vertelt heel extrovert over hoe introvert je eigenlijk bent.

Frank Meester is buitengewoon afdelingshoofd van BURO FLUDO.
Hij bedenkt manieren om met behulp van de filosofie
het leven iets minder ellendig te maken.

Elke week versgetypte levenstips ontvangen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief



Wil je meer BURO FLUDO?
Misschien is een cursus dan iets voor jou!

Nieuw: De BURO FLUDO kadobon!

Wist je dat je nu ook een proefles kunt doen? Je kunt je aanmelden op de cursussenpagina

Opvoedboeken

Samen met Stine Jensen schreef ik twee opvoedboeken. Één voor ouders: De opvoeders. wat de filosofie de schipperende ouder kan leren en één voor kinderen: Hoe voed ik mijn ouders op? Een boek vol tips waarmee kinderen hun onopgevoede ouders een beetje kunnen helpen. Je vindt de boeken op de leuke dingen-pagina.

Vraag het Frank

Heb je een filosofische vraag? Dan kun je die aan mij stellen. Stuur me een berichtje via de contactpagina. Wie weet behandel ik je vraag in een van mijn vlogs.