Snacken naar een gedeeld taalspel

In het postuum verschenen boek Filosofische onderzoekingen (1953) doet de Oostenrijkse filosoof Ludwig Wittgenstein (1889-1951) zijn theorie van de taalspelen uit de doeken. Volgens Wittgenstein heeft de betekenis van woorden niet alleen te maken met het ding waarnaar het verwijst (het woord balkon verwijs naar een balkon in de werkelijkheid), maar vooral met de context waarin het gebruikt wordt. Wittgenstein noemt zo’n context een taalspel.

Een woord kan binnen het ene taalspel een andere betekenis hebben dan binnen het andere. In het boek Meesters in de filosofie geven mijn broer Maarten en ik het voorbeeld van de woorden ‘één’ en ‘met’. Die hebben in de context van ons boek (en ook van deze blog) een weinig specifieke betekenis, maar in het taalspel van de snackbar juist wel, daar verwijst ‘één’ naar een patatje en ‘met’ naar mayonaise. Of stel, je gaat naar het theater, je bent al wat laat en je zegt tegen de man achter de balie: ‘een keer balkon’. Dan krijg je een kaartje voor het balkon. Maar als je diezelfde woorden uitspreekt in de bouwmarkt, krijg je een heel balkon mee naar huis.

Ik had onlangs op het Brainwashfestival een interessant gesprek met twee kenners van het werk van Wittgenstein, schrijver en filosoof Jannah Loontjens en theatermaker en filosoof Bo Tarenskeen. We kwamen tot de conclusie dat je met deze taalspeltheorie van Wittgenstein een instrument in handen hebt waarmee je de huidige tijd beter kunt begrijpen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar een Amerikaans onderzoek van de Carnegie Mellon University. De onderzoekers verzamelden meer dan 86,6 miljoen commentaren van meer dan 6,5 miljoen mensen bij 200 000 YouTube-filmpjes. Ze analyseerden de commentaren gebruikmakend van een vorm van Kunstmatige Intelligentie die normaal ingezet wordt om van de ene taal in de andere te kunnen vertalen. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat links en rechts, hoewel beide in het Engels communiceren, toch een andere taal spreken.

Mensen die zich aan weerszijden van het politieke spectrum bevinden blijken andere woorden te gebruiken om dezelfde dingen mee aan te duiden. Wat bij links een ‘masker’ heet, wordt in rechtse kringen een ‘muilkorf’ genoemd. En zo zijn er veel meer voorbeelden te noemen.

Zouden we in deze tijd steeds meer in verschillende taalspelen zitten en elkaar daardoor steeds slechter begrijpen? Als dat zo is, dan is de vraag: Hoe komen we weer in hetzelfde taalspel, of zorgen we er in ieder geval voor dat er meer overlap is? Hoe krijgen we onze taalspelen dichter bij elkaar? Heb jij een idee? Laat het me weten, ik hoor het graag.

Foto: Valerie Granberg

Frank Meester is buitengewoon afdelingshoofd van BURO FLUDO.
Hij bedenkt manieren om met behulp van de filosofie
het leven iets minder ellendig te maken.

Elke week versgetypte levenstips ontvangen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief



Wil je meer BURO FLUDO?
Misschien is een cursus dan iets voor jou!

Nieuw: De BURO FLUDO kadobon!

Wist je dat je nu ook een proefles kunt doen? Je kunt je aanmelden op de cursussenpagina

Opvoedboeken

Samen met Stine Jensen schreef ik twee opvoedboeken. Één voor ouders: De opvoeders. wat de filosofie de schipperende ouder kan leren en één voor kinderen: Hoe voed ik mijn ouders op? Een boek vol tips waarmee kinderen hun onopgevoede ouders een beetje kunnen helpen. Je vindt de boeken op de leuke dingen-pagina.

Vraag het Frank

Heb je een filosofische vraag? Dan kun je die aan mij stellen. Stuur me een berichtje via de contactpagina. Wie weet behandel ik je vraag in een van mijn vlogs.

Elke week versgetypte levenstips ontvangen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief



Wil je meer BURO FLUDO?
Misschien is een cursus dan iets voor jou!

Nieuw: De BURO FLUDO kadobon!

Wist je dat je nu ook een proefles kunt doen? Je kunt je aanmelden op de cursussenpagina