Donderdag sprak ik met Stine Jensen over filosoof Donna Haraway. Stine weet veel van Haraway omdat haar proefschrift – Waarom vrouwen van apen houden – voor een groot deel is gebaseerd op het werk van deze Amerikaanse filosoof.
Dat proefschrift kreeg bij verschijnen niet bijzonder veel aandacht. Dat krijgen proefschriften bijna nooit. Misschien dat enkele kenners van het werk van Haraway het lazen. Maar in 2007 ontsnapte de aap Bokito uit zijn hok. Hij ging in de dierentuin achter een vrouw aan die hem bijna dagelijks opzocht en meende dat ze goed contact had met de aap. Die uitbraak werd heel groot in de media. En al gauw mocht Stine aanschuiven bij menig praatprogramma.
Haar proefschrift werd opnieuw uitgebracht met op het omslag een foto van Bokito en een nieuwe ondertitel: De vergeefse mensenliefde voor Bokito en andere apen. En zo kwam het dat haar boek opeens in elke boekenwinkel op grote stapels lag naast Sonja Bakker en Simone van der Vlugt.
Voor de lezers van Bakker en Van der Vlugt moet dit academische proefschrift over het werk van Haraway geen gemakkelijke kost zijn geweest. De filosofie van Haraway staat in ieder geval bekend als bijzonder complex.
Dat komt voor een deel doordat ze nieuwe woorden bedenkt, zoals cyborg, humanimal en femaleman. Ze is geïnteresseerd in de tussencategorieën. Daar past de mensaap natuurlijk ook goed bij. Volgens Haraway zijn wij geneigd om in tegenstellingen te denken: vrouw – man, lichaam – geest, mens – dier, cultuur – natuur, organisme – ding. Om te laten zien wat een mens is, zetten we de mens af tegen het dier, of tegen de robot. En binnen die tegenstellingen is het meestal zo dat er een beter is dan de ander. De geest staat hoger aangeschreven dan het lichaam, de mens dan het dier en de man dan de vrouw.
In haar proefschrift gebruikt Stine deze inzichten om te onderzoeken hoe apen in films, verhalen en andere culturele uitingen worden afgebeeld en gebruikt om ons als mens te definiëren. De aap staat voor het dierlijke, het harige, het wilde en het erotische. Dat maakt de mens, menselijk, glad, beschaafd en galant. Zo weet de mens zichzelf boven het dier te plaatsen.
Die wonderlijke tussencategorieën als de cyborg, of de humanimal, stellen die bestaande categorieën ter discussie en laten zien dat het ook maar constructies zijn. Daarom is Haraway zo geinteresseerd in die mengvormen. En ze laat zien dat eigenlijk alles en iedereen zo’n moeilijk te categoriseren mengvorm is. Neem de cyborg, een samenvoeging van cybernetic organism, dus de fysieke samensmelting van mens en machine. Dat klinkt futuristisch, maar zijn wij niet allemaal eigenlijk al cyborgs? We kunnen nu eenmaal niet zonder technieken. We dragen een bril of lenzen, we besteden ons geheugen uit aan onze computer, we zijn vervlochten met onze telefoon. Ga zo maar door.
Bij The School of life is nu de tiendelige reeks Filosofie door filosofen gaande waarin filosofen uit deze tijd praten over hun favoriete filosoof. Elke keer is er een gesprek achteraf dat ik mag voeren. Dat is heel leuk. Zo heb ik tot nu toe Lammert Kamphuis mogen spreken over Seneca, Bas Haring over Bertrand Russell. Alicja Gescinska over Roger Scruton. En nu dus Stine Jensen over Donna Haraway.
Elke week versgetypte levenstips ontvangen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief
Opvoedboeken
Samen met Stine Jensen schreef ik twee opvoedboeken. Één voor ouders: De opvoeders. wat de filosofie de schipperende ouder kan leren en één voor kinderen: Hoe voed ik mijn ouders op? Een boek vol tips waarmee kinderen hun onopgevoede ouders een beetje kunnen helpen. Je vindt de boeken op de leuke dingen-pagina.