En de rest van de mensen trouwens ook

Reden 1: Omdat mannen dat aan vrouwen verplicht zijn
Kijk naar de recente onthullingen over het misbruik in het programma The Voice of Holland, waardoor in Nederland de #metoo-discussie weer flink oplaaide. Gisteren stond daarover een interessant stuk in de Volkskrant van Maartje Laterveer.

Deze journalist wijst erop dat we nu vooral op de incidenten gericht zijn, maar dat daar achter een maatschappelijk patroon schuil gaat. Ze schrijft: ‘Zo wordt van een vrouw verwacht dat ze lief is en zorgzaam en mooi, en van een man dat hij onafhankelijk is, ambitieus en stoer. Van een man verwachten we bovendien dat hij graag de bloemetjes buiten zet, terwijl een vrouw nog altijd wordt geacht kuis te wachten tot ze veroverd wordt door haar prins.’

De scheve verhoudingen tussen mannen en vrouwen zitten ingebakken in onze cultuur. Het zijn dus niet alleen Ali B. en Jeroen Rietbergen die fout zijn, maar iedereen is een beetje schuldig. Ik weet uit eigen ervaring dat wanneer ik alleen met mannen ben, er vaak grappen gemaakt worden over vrouwen en die grappen bevestigen bovenstaande vooroordelen. Sinds ik De Tweede Sekse van Simone de Beauvoir heb gelezen, waarin zij de mythes over mannen en vrouwen blootlegt, valt dit mij steeds meer op. Lachte ik vroeger vrolijk mee, nu doe ik dat niet meer, maar ik vind het nog wel lastig er tegenin te gaan.

Het is dus belangrijk dat meer mannen zich inlezen in de feministische literatuur, waardoor ze niet meer meelachen of zich zelfs gaan uitspreken, juist ook omdat het nog steeds zo is dat mannen veel onder mannen zijn waardoor ze bij uitstek in de gelegenheid zijn andere mannen op te voeden.

Reden 2: Omdat het voor mannen zelf ook veel fijner is als mannen en vrouwen ‘gelijker’ zijn
Als er in zijn algemeenheid al een verschil zou zijn tussen het gedrag en de voorkeuren van mannen en vrouwen (zie mijn eerdere blog over dit onderwerp), dan nog is het duidelijk dat er mannen zijn die ervan houden om dingen te doen die als typisch vrouwelijk bekendstaan en andersom.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mannen die het leuk vinden om een beroep uit te oefenen dat als typisch vrouwelijk bekendstaat, daar vaak pas via een omweg achterkomen. Bij de school-, studie, en beroepsadviezen die zij krijgen spelen die vooroordelen blijkbaar een grote rol en zo kan het gebeuren dat veel jongens pas na verschillende mislukte studietrajecten ontdekken dat ze graag een sociaal beroep willen uitoefenen.

En dat geldt niet alleen voor je beroep, maar voor alles wat je doet. Het is voor mannen gewoon fijner als er minder verwachtingen zijn over hun gedrag en voorkeuren, zodat ze beter kunnen ontdekken wat hen ligt.

Reden 3: Omdat feministische mannen zich een minder slechte minnaar voelen wanneer ze seks hebben met vrouwen
Feministische mannen hebben zich verdiept in vrouwelijke seksualiteit. Daarom weten ze dat heel weinig vrouwen klaarkomen door penetratie. Dat is fijn om te weten.

Want veel mensen denken iets anders. Kijk maar naar de meeste films en series. Als daarin seksscènes voorkomen, wordt bijna altijd de suggestie gewekt dat de man de vrouw penetreert en dat ze vervolgens tegelijk klaarkomen. Toen ik met seks begon en mij dat op die manier niet lukte, dacht ik dus dat ik iets fout deed. Dat maakte me erg onzeker. Tegelijkertijd was het not done om daar al te onzeker over te doen. Nu weet ik gelukkig beter.

Er zijn nog veel en veel meer redenen te noemen waarom alle mannen feminist zouden moeten worden. Op dit moment ben ik bezig met een boek met als werktitel Feminisme voor mannen (eigenlijk zou Feminisme voor mensen of Feminisme voor wezens misschien wel beter zijn). Dus ik zal de komende tijd nog wel eens op dit onderwerp terugkomen. 

Frank Meester is buitengewoon afdelingshoofd van BURO FLUDO.
Hij bedenkt manieren om met behulp van de filosofie
het leven iets minder ellendig te maken.

Elke week versgetypte levenstips ontvangen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief



Wil je meer BURO FLUDO?
Misschien is een cursus dan iets voor jou!

Nieuw: De BURO FLUDO kadobon!

Wist je dat je nu ook een proefles kunt doen? Je kunt je aanmelden op de cursussenpagina

Opvoedboeken

Samen met Stine Jensen schreef ik twee opvoedboeken. Één voor ouders: De opvoeders. wat de filosofie de schipperende ouder kan leren en één voor kinderen: Hoe voed ik mijn ouders op? Een boek vol tips waarmee kinderen hun onopgevoede ouders een beetje kunnen helpen. Je vindt de boeken op de leuke dingen-pagina.

Vraag het Frank

Heb je een filosofische vraag? Dan kun je die aan mij stellen. Stuur me een berichtje via de contactpagina. Wie weet behandel ik je vraag in een van mijn vlogs.